2024-01-08

Modernt kontor i gårdsmiljö

På uppdrag av Stadsrum har vi projekterat en totalrenovering av en kontorslokal om ca 300m2 i ett karaktärsfullt kluster av byggnader av varierande ålder. Dold bakom portgångar finns en liten innergård att blicka ner mot, omgärdad av småskalig bebyggelse med fasader i puts och tegel från olika år, så typiskt för Lunds stadskärna. Nu läggs sista handen vid inredning och belysning och med det önskar vi lycka till och hoppas att hyresgästen Consid ska trivas i sin nya lokal!

2023-12-12

Sockergränden tilldelas Landskronas stadsbyggnadspris 2023!

Vi är glada över att föräras med Landskronas stadsbyggnadspris!

Projektnamnet Sockergränden är en hyllning till rummet mellan husen. I gränden kan vi stanna upp och möta varandra i det intima rummet. Gränden flankeras av två skulpturala huskroppar som ramar in himlen, ett grändens tak. Husens präglas av detaljer och omsorg både från nära håll och på avstånd.

Stadsbyggnadsnämndens motivering:

”Stadsbyggnadspriset i Landskrona 2023 tilldelas kvarteret Sockergränden som består av flera olika byggnadsvolymer med höga arkitektoniska värden. Kvarteret är uppbyggt av ett fristående LSS- och serviceboende med 12 lägenheter samt 4 radhus med tillhörande komplementbyggnader. Byggnaderna är placerade på ett väl genomtänkt sätt där de sociala värdena och livet mellan husen har prioriterats. Mellanrummen ger särskilt intressanta och spännande upplevelser med mötesplatser där människan är i fokus.

Arkitektoniskt utmärker sig kvarteret genom robusta material och finkänslighet i detaljerna väl anpassat till Norra Borstahusens övergripande gestaltningstankar. Detaljer i skimrande mässing står i tilltalande kontrast till de massiva tegelfasaderna. Taklandskapet väcker uppmärksamhet genom sitt utmanande formspråk och materialval, likt en grön diamant. Även hållbarhetsambitionerna är högt ställda med certifieringar för både passivhus och miljöbyggnad guld för delar av kvarteret, vilket placerar projektet som ett av landets mest klimatsmarta nyproduktioner.”

LSS-delen av Sockergränden har tidigare erhållit utmärkelserna 'Årets miljöbyggnad' samt 'Årets Bygge i kategorin samhällsfastigheter'

2023-11-30

Sockegränden i Landskrona prisas som Årets Miljöbyggnad

Aldeles färsk nyhet! LSS byggnaden på Sockergränden i Landskrona vinner som Årets Miljöbyggnad!

Sockergränden är Emrahus första projekt på hemmaplan och ambitionen från start var att det skulle bli företagets flaggskepp.
Vi har arbetat med Emrahus för att utforma ett kvarter med 13 lägenheter och 4 radhus i 2 och 3 plan. Stor omsorg har vi lagt till gestalning, materialval och miljöaspekter.
LSS boendet är certifierat både som passivhus, enligt den internationella standarden, och Miljöbyggnad Guld. Huset prisades tidigare i år som Årets Bygge 2023 i kategorin samhällsfastigheter, utdelat av Byggindustrin.

2023-10-17

Invigning av Culise!

Invigningen av Helsingborgs stadsteaters nya restaurang lockade 700 gäster!

Helsingborgs stadsteater har under en period saknat närvaron av en restaurang i samma byggnad. Längre tillbaka i tiden fanns t.ex. den legendariska Teaterkatten på denna adress. Nu har äntligen teaterkrogen Culise gjort entré på scen!

Jakobsson Pusterla fick uppdraget under våren 2023 att gestalta inredningen till restaurangen, efter input från teamet bakom Culise. Vi har sedan dess, i nära samarbete med beställarna, utformat en inredning som andas storstadsbrasserie med inspiration av teaterns värld. Restaurangen är välvärd ett besök, inte bara för dess fantastiska mat. Det är en totalupplevelse du inte ska missa.

2023-10-13

ArchFilmLund 2023

Vi är stolta över att även i år ha sponsrat ArchFilmLund! Helgen i Lund har varit fylld till bredden av arkitekturfilm. Vi inledde med 'Sovjet Bus Stops' som visades på Kino, därefter följde ett antal intressanta filmer med tillhörande debatt på Grand Hotell. Festivalen avslutade hos oss på Studio Bantorget med utställning av projekt från arkitektstudenterna på LTH, filmprojektion på fasaden och avslutande fest som fick golvet att skaka!

2023-08-15

Platsbesök på NP Nilsson i Förslöv

Snart är ännu ett projekt färdigställt för NP Nilsson! Hela kontoret var på platsbesök i Förslöv och vi är glada att se hur bra resultatet blir med nytt huvudkontor och centrallager för byggmaterial.

2023-06-15

Vinst i markanvisningstävling

Vi är glada att kunna dela med oss nyheten att vi har vunnit markanvisningen STUD23 för 'framtidens studentboende' i Lund!

JURYNS MOTIVERING:

Ett genomarbetat förslag, med långsiktigt tänk och konkret nytta, som känns realiserbart. Med CURI&US får Brunnshög en välkomnande och noggrant gestaltad tegelfasad på en viktig plats, innehållandes en lokal och uteplats som inte bara skapar gemenskap för studenterna som bor i byggnaden, utan även för Brunnshög och Lund. Studenterna uppmuntras till att ta egna initiativ, där de boende ges stor möjlighet att utveckla sitt studentliv genom ett nationsliknande upplägg.
Juryn ser fram emot att som medborgare välkomnas till lokalen en kväll till en aktivitet som de boende i huset arrangerar.

Läs mer om CURI&US här

Läs Lund kommuns pressmeddelande här

2023-05-23

Presentation av Aspen Strand

Marco Pusterla och Jesus Mateo deltog i informationsträffen om projektet 'Aspen Strand' vid Lerums kommun. Efter mer än 10 år har äntligen vårt vinnande förslag till Europan 10 mognat fram till en ny detaljplan som möjliggör nybyggnation av 550 lägenheter och en förskola i mycket natursköna omgivningar. Processen är inte färdig men pågår för fullt med granskingsfasen.

Vi uppskattade mycket att vara på plats och tillsammans med representanter från Lerums kommun, HSB och Skanska möta ett rum fullt av entusiastiska kommuninvånare!

(foto Mattias Jansson, Lerums kommun)

Läs mer om Aspen Strand här

2023-03-28

Vinst för Sockergränden LSS!

Sockergränden LSS vinner "Årets Bygge 2023", kategori Samhällsfastigheter

Juryns motivering:

“Ovanligt höga ambitioner satte ribban för detta projekt. Med ett eget tänk har mycket kärlek lagts på såväl tekniska detaljer som brukarnas behov. Arbetet har varit ett lagarbete med samma målbild: att skapa en vacker, klimatsmart byggnad med bästa möjliga mående och inkludering för personer med särskilda behov.”

Läs mer om Årets Bygge på Byggindustrin (länk)

Läs mer om projektet Sockergränden under 'bostäder'

2023-03-20

Arkitektur mellan Sverige och Italien

Att vara arkitekt i Sverige och i Italien: vilka är skillnaderna i metoder, tillvägagångssätt och material?

Detta är temat för diskussionen som hålls av Italienska Kulturinstitutet och ITA - Italian Trade Agency vid stängningen av utställningen ”Buone Nuove. Women Changing Architecture”.

Gästerna i panelsamtalet kommer att vara:

Emanuele Stamuli (Stamuli AB Stockholm), Malin Belfrage och Elena Kanevsky (White Arkitekter Stockholm), Marco Pusterla (Jakobsson Pusterla), Matteo Tognolina (Carlstedt Ark), Michela Barone Lumaga och Lovisa Linström (Alta Architecture) kommer att delta. Leo Gullbring modererar mötet.

Mer info: Link

2023-01-18

Vernissage Olof Kolte

Jakobsson Pusterla och Studio Bantorget gästas av Olof Kolte som kommer att presentera sitt arbete med utställningen "mot en cyklisk framtid".
Utställningen visar resultatet av ett samarbete mellan Varalövs Tunnfabrik och designern, läraren och forskaren Olof Kolte på Lunds universitet.

De produkter som visas är WOODEN TRESTLE, WOODEN STOOL, STEP UP STOOL (en del av Skånsk Museikollektion) WOODEN BENCH och WOODEN TRESTLE MINI, WOODENTABLE och är ett projekt med utgångspunkt i ”upcycling” av virke som annars skulle ha slängts bort.

När?
Fredag den 27 Januari. Vi öppnar dörrarna kl 17. Föredraget startar kl 17:30.

Kom och prata om hållbar design med en profil som lever som han lär!

2022-12-13

Lägerplatsen tilldelas Landskrona stads stadsbyggnadspris 2022!

Vi är hedrade över att ta emot stadsbyggnadspriset för Lägerplatsen i Landskrona.

Juryns motivering:

”Stadsbyggnadspriset i Landskrona 2022 tilldelas bostadsrättsföreningen Lägerplatsen som kommunicerar gestaltningsmässig omsorg i både detaljer och helhet såväl exteriört som interiört. I mötet mellan Strandvägens paradvillor, egnahemsvillor, skogen, ängen och havet har ett nytt bostadskvarter adderats. Inspirationen blir tydlig från angränsande bebyggelse vad avser val av tegel, noggrannhet vid balkongutformning, gestaltning av entréer och färgsättning i kvarteret. En god och väl avvägd arkitektur som tar hand om platsen. Att de sociala värdena varit viktiga för arkitekten i projektutvecklingen märks genom att entréer är vända mot innergården med gemensamma sittplatser för möten och stor omtanke om kvartersgården. Särskild uppmärksamhet ska visas till den utmanande och skarpskuret gestaltade gemensamhetsbyggnaden centralt placerad i kvarteret. Här kan sociala möten ske mellan boende och gäster och det blir tydligt att skapandet av en god livsmiljö har satts i första rummet.”

Mer information och bilder finns här.

2022-12-01

NP Nilsson Halmstad

Nu är NP Nilssons nya byggvaruhus i Halmstad på G! Det kommer att sätta en ny standard av bekvämlighet och inspiration för byggvarubranschen. Byggnaden är på 4400 m2 och har en tydlig hållbarhetsprofil då såväl stomme som exteriör kommer att byggas helt i trä. Det som också gör den unik är att företaget nu för första gången bygger en bygghandel med hela verksamheten under tak.

Varuhuset består dels av en drive-thru, dels en butiks- och utställningsdel. Den senare spänner över 2 plan, där det övre planet kommer att innehålla en stor satsning på bygg- och köksutställningar samt mötes- och utbildningsfaciliteter.

Jakobsson Pusterla har tillsammans med NP Nilsson tagit fram program-, bygglov- och systemhandlingar för projektet.

2022-11-30

Älskar du tegel?

Tomas Gustavsson arbetar som konstruktör med egen verksamhet och har tidigare varit forskningsigenjör på LTH. Han är författare till flera böcker om murverkskonstruktioner och håller på att färdigställa en ny bok om tegel och murningshantverket. Tomas kommer att hålla ett föredrag för alla som är intresserade av ämnet.

Vi bjuder på lite snacks och ngt att dricka.
Onsdag 30 November 2022.
Vi öppnar dörrarna 17:30. Föredraget startar kl 18.00

Anmälan skickas till tegel@jakobssonpusterla.com
(obs! begränsat antal platser, anmälan krävs) FÖREDRAGET ÄR FULLBOKAT. Eventuella nya anmälningar sparar vi i en reservlista.

2022-05-17

Ny lokal

Vi vill tacka alla som hade möjlighet att besöka oss under invigningen av vårt nya kontor i Lund och samtidigt välkomna er som inte har besökt oss än. Välkommen in så pratar vi arkitektur över en espresso. Ni hittar oss på Bantorget 4 som tidigare men nu i luftiga härliga lokaler på markplan.

2022-02-10

Ta steget

UPPDATERING 17/5: en ny anställd kommer snart att börja hos oss. Platsen i annonsen nedan är inte längre tillgänglig. Vi vill tacka alla som har visat intresse!

Jakobsson Pusterla är ett ungt arkitektkontor med stor samlad erfarenhet. Vi finns i Lund och Helsingborg. Arbetar med bostäder, kontor, kommersiella projekt och inredning. Projekten, både färdigställda och i pipeline, blir hela tiden fler och roligare. Så för att möta en ökad efterfrågan ska vi hitta nya människor som vill utveckla sig själva och vår arkitektur.

Du har några års erfarenhet som arkitekt. Eller så kommer du färsk från skolan men har jobbat en del under studietiden. Hur som helst, du kommer med energi och du har en vilja att utveckla(s) och ta ansvar.

Så ta steget:      job@jakobssonpusterla.com

2021-11-01

Ny kollega

Vi är mycket glada att Joanna har valt att jobba med oss!

Med mer än tio års erfarenhet av bostäder, kontor och skolprojekt blir hon ett starkt tillskott för vår grupp.

Välkommen Joanna!

2021-07-26

Jobba med oss!

UPPDATERING 2021.09.13:
Tjänsten i frågan är nu tillsatt och vi söker inga nya medarbetare för närvarande. Vi kommer att behålla alla ansökningar som vi har fått för eventuella framtida behov. Tack för stort visat intresse.

Älskar du arkitektyrket?
Har du erfarenhet?
Kan du jobba?

Vi är JAKOBSSON PUSTERLA, ett arkitektkontor med bas i Lund och Helsingborg. Främst sysslar vi med bostäder, handel och stadsplanering. Vår ambition är att vara bland de bästa arkitektkontoren i regionen och vi är på rätt väg. Men vi har för mycket att göra. Därför söker vi dig…

…som är yngre men har arbetat ett antal år som arkitekt. Kanske har du erfarenhet av tidiga skeden, kanske har du ägnat dig åt projektering. I vilket fall har du en stark känsla för hur form, funktion och konstruktion hänger samman, ner på detaljnivå. Du gillar ditt jobb men vill ta nästa steg i din utveckling. Då är du rätt person för oss. Hör av dig till: job@jakobssonpusterla.com

2021-02-25

Vinst i Markanvisningstävling för Viken centrum

Vårt förslag för Viken centrum valdes som vinnare av markanvisningstävling.

I höstas anordnade kommunen en markanvisningstävling för att välja vem som ska bygga trygghetsboende och torg i Vikens nya centrum. Vi tog fram ett projekt tillsammans med landskapsarkitekterna på Edge åt utvecklaren PEAB och förslaget valdes för fortsatt arbete.

Projektet omfattar ett torg omgiven av tre hus med ett trettiotal lägenheter, en samlingslokal och andra serviceverksamheter.